Chirurgia Tiroidei (Gusa)

glanda tiroida

Bolile tiroidei

Gusa reprezinta o patologie foarte frecventa in cadrul populatiei generale si se defineste ca o crestere in volum a tiroidei, astfel incat aceasta poate deveni palpabila sau vizibila in regiunea anterioara a gatului. Cresterea poate fi pusa pe seama aparitiei unuia sau a mai multor noduli tiroidieni, pe seama hiperfunctiei tiroidiene (hipertiroidismul) sau pe seama carentei de iod din alimentatie (cazuri mai rare).

Simptomatologia poate fi absenta in cazul unei gusi de dimensiuni mici sau moderate, insa in cazul gusilor voluminoase apar simptome de tipul deformarii regiunii anterioare a gatului, compresiune la acest nivel, tulburari de deglutitie, de respiratie sau disfonie. In aceste cazuri, tratamentul de electie este cel chirurgical.
Interventia chirurgicala propusa este tiroidectomia totala, respective extirparea in totalitate a glandei tiroide. In urma acestei operatii, pacientii vor urma tratament cu hormoni tiroidieni de substitutie pe durata intregii vieti.

Nodulii tiroidieni sunt intalniti la 10% din populatia generala, peste 90 % dintre ei fiind de natura benigna. In cazul in care cauza cresterii in volum a tiroidei este un nodul unic, care da simptomatologia mai sus amintita, se poate practica lobectomie tiroidiana, respectiv indepartarea lobului tiroidian afectat si pastrarea lobului contralateral.

Cancerul tiroidian este rar intalnit, iar peste 95 % din formele acestuia au o rata de supravietuire foarte buna (formele papilare si foliculare). Exista si forme agresive, cu prognostic rezervat, respective formele anaplastice. Interventia chirurgicala recomandata in cazul cancerelor tiroidiene este tiroidectomia totala, insotita de limfadenectomie (indepartarea ganglionilor limfatici).

Ai grija de sanatatea ta!

Interventiile chirurgicale efectuate la timp iti pot reda sanatatea, calitatea vietii si siguranta unui viitor in care tu sa poti functiona normal si optim!

Programeaza-te la un consult

Vezi politica de confidentialitate

CAPTCHA image
Incepeti conversatia
1
Buna ziua! Cu ce va pot ajuta?