Incontinenta urinara la femei – Cauze, simptome, tratament | Dr. Oleg Cebotari

INCONTINENTA URINARA  DE EFORT

Ce este incontinenta urinara?

Incontinenta urinara de effort ,inseamna pierdere (scurgere) involuntara de urina, ce apare la eforturi fizice: tusa,  stranut, aplecare, asezare,ridicare  s.a. Cantitatea urinii pierdute poate sa fie mai mare sau mai mica (cateva picaturi). Aproximativ 1/3 din femeile cu varsta dupa 50 ani , sufera de incontinenta urinara. Majoritatea femeilor evita sa vorbeasca deschis despre incontinenta urinara, ceea ce intarzie diagnosticarea si tratamentul, care este destul de efficient in majoritatea cazurilor.

Cauzele aparitiei IUE

  • Prolapsul genital, ce poate fi cauzat de slabirea musculaturii pelvisului (planseului pelvin)
  • Sarcini si nasteri multiple, obezitatea, ce duce la cresterea presiunii intraabdominale
  • Menopauza- datorita scaderii nivelului hormonal, scade tonusul tesutului coinjunctiv
  • Afectiunile nervilor: in unele traumatizme ale coloanei vertebrale, diabet zaharat, Boala Parkinson, scleroza multipla.
  • Unele interventii chirurgicale (tratamentul chirurgical al prolapsului genital)
  • Medicamente : administrarea prelungita a diureticelor in cazul hipertensiunii arteriale.

Cum diagnosticam incontinenta urinara de effort?

Prin discutii si examen clinic la medicul dumneavoastra, se poate pune diagnosticul de incontinenta urinara. In unele cazur poate fi nevoie si de alte teste suplimentare, care nu sunt invasive si nu produc durere (urodinamica). Cand disgnosticul este stabilit, medicul va poate recomanda tratamentul , care poate sa nu fie chirurgical. Orice metoda de tatament ati alege, situatia se va imbunatati, iar in unele cazuri si trata definitiv  aceasta afectiune.

Inainte de consultatia  la medic, pentru ca aceasta sa fie cat mai informativa, e bine sa va pregatiti.

  1. Faceti o lista cu toate semneleclinice si simptomele pe care le aveti. Deasemenea e important, daca luati tratament cronic, sa scrieti si ce medicamente, pentru ca unele irita tractul urinar.
  2. Pregatiti si o lista cu intrebarile, la care vreti sa va raspunda medicul, cum ar fi:
  3. Care sunt metodele de tratament pentru aceasta afectiune?
  4. Daca se poate trata fara operatie?
  5. Se poate agrava in timp, sau sa apara complicatii?
  6. Greutatea corporeala poate influenta aceasta boala?
  7. Ce investigatii sunt necesare pentru a stabili cauza incontinentei urinare?

Cum tratam incontinenta urinara?

Unele tehnici de autotrening ne pot ajuta in cazul incontinentei urinare mici si medii:

Exercitii Kegel: sunt extercitii menite sa intareasca musculature planseului pelvin, prin incordarea si relaxarea repetata a musculaturii de retinere a urinii, fara sa incordam mulculatura picioarelor sau a abdomenului. Aceste extercitii trebuie effectuate in fiecare zi, cate 10 repetari per set, 5 seturi pe zi

Scaderea in greutate: obezitatea este una din cauzele aparitie incontinentei urinare, prin cresterea presiunii intraabdominale.

Pessari : aplicarea acestui dispozitiv intravaginal, poate duce la disparitia incontinente urinare, prin incercarea de a mentine vezica urinara in locatia ei anatomica. Dezavantajele acestei proceduri sunt : infectia vaginala si senzatie de corp strain.

Operatia: atunci cand alte metode de tratament nu au success, interventia chirurgicala poate fi o optiune. Interventiile chirurgicale moderne, pentru incontinenta urinara, sunt minim invasive, laparoscopice sau transvaginale, cu riscuri minime si recuperare rapida. Sunt mai multe tipuri de procedure chirurgicale:

  • Operatia Burch laparoscopica, prin suspendarea uretrei proximale si a colului vezical la ligamentele Cooper. Aceasta procedura este indicate la pacientelor sexual active, cu rezultate bune, risc de infectie minim si recuperare rapida. (Nu se foloseste material protetic).
  • Insertia de bandelete TOT, TVT (plasa) transvaginal, pentru ridicarea uretrei si a colului vezical,cu o rata a complicatiilor mica, si eficienta de durata
  • Operatia Kelly: un procedeu tisular care are menire  aceeasi restabilire a pozitiei anatomice a uretrei si colului vezical.
  • Implantare de sphincter artificial.

Dupa cum spuneam mai sus, incontinenta urinara de effort, este destul de frecventa la femeile cu varsta de peste 45 ani. Tratamentul este intotdeauna complex si include: schimbarea stilului de viata, tratamentul medicamentos, exercitii fizice specifice pentru tonizarea musculaturii pelvine, cat si anumite interventii chirurgicale. Aceste metode de tratament va vor imbunat calitatea vietii, sau chiar si trata definitiv  incontinenta urinara de effort.

Incepeti conversatia
1
Buna ziua! Cu ce va pot ajuta?