Tratamentul herniilor
Herniile
Daca crezi ca ai hernie, trebuie stiut ca aceasta afectiune este una dintre cele mai frecvente probleme chirurgicale. Aproximativ 3% din populatia generala are hernie, iar hernia inghnala este tipul cel mai des intalnit, cu prevalenta la barabti 8/1.
De ce nu se opereaza decat 20-30 % ditre acestia? Probabil pentru ca nu stiu cat de simplu si usor se poate rezolva aceasta.
Cum aflu daca am hernie?
Atunci cand credem ca avem hernie, ce e de facut ?Unele hernii evoluaza asymptomatic si pot fi evidentiate doar la examenul fizic, pe cand altele :
- Sunt insotite de durere sub forma de arsura, doar senzatie de arsura, senzatie de presiune, care se accentuaza atunci cand stam mai mul timp in picioare, cand ridicam ceva greu, in timpul tusei sau la stranut
- Durere mai intense , sub forma de junghi, poate sa apara la un efort fizic intens, de ridicare sau aplecare. In acest caz trebuie sa ne adresam medicului pentru stabilirea conduitei.
- umflatura pe care o vedem in regiunea inghinala sau scrotala, atunci cand ne ridicam in picioare si care dispare, atunci cand stam culcat pe spate. Daca tumefierea nu dispare in pozitie dorsala, este dura la palpare, este insotita de durere intense: posibil s-a strangulat. In acest caz ne adresam Serviciului de Urgente Medicale.
Ce este o hernie?
Hernia este un defect in peretele abdominal prin care prolabeaza organele intraabdominale si formeaza asa zisul ,,sac herniar”. Aceste defecte se produc cel mai frecvent in zonele slabe ale abdomenului cum ar fi: zona ombilicala , inghinala si femurala . Aparitia herniilor este favorizata de obezitate, strat mulcular slab dezvoltat, tesut conjunctiv slab congenital. Debutul herniei, de obicei, este evidentiat dupa un efort fizic intens.
De ce nu vor sa se opereze toti pacientii cu hernie?
Din cauza localizarii (inghinale, scrotale), multi pacienti evita sa-I zica cuiva despre problema aparuta sau sa se adreseze medicului . Altora le este frica de operatie. Insa, exista doar o singura solutie de tratament- interventia chirurgicala. Si cu cat mai repede se face cu atat este mai usoara operatia, recuperarea este mai rapida si pacientul se simte bine fizic si emotional.
Se poate complica o hernie?
Cu cat trece mai mult timp de la aparitia herniei, cu atat mai des situatia se poate inrautati. In evolutie sacul hernia creste in volum, defectul parietal creste si el in diametru, asta inseamna ca si operatia v-a fi mai laborioasa pentru a repara acest defect. Deasemenea scade confortul vietii, pentru ca durerea , senzatia de presiune, dar si dimensiunile sacului herniar ne face sa evitam activitati fizice cum ar fi cele din meseria pe care o practicati, cu familia, vacante. Chiar si activitatea sexuala are de suferit.
Atunci insa, cand o ansa intestinala /sau organ abdominal este blocat in sacul hernia si nu poate fi impins inapoi in abdomen, apare strangularea herniei. Aceasta situatie este o urgenta medico-chirurgicala, ce pune in pericol viata picientului, daca nu este rezolvata la timp, pentru ca in urma strangularii, se blocheaza circulatia sanguina in organul din interiorul sacului herniar si apare necroza lui.
Ce trebuie sa facem?
Singura metoda de tratament a herniei este cea chirurgicala. Partea buna este ca tehnicile chirurgicale s-au perfectionat dea lungul anilor, au aparut noi materiale si noi proceduri, care ajuta pacientul sa se recupereze mai rapid si scade suferintele postoperatorii.
Asa dar, adreseaza-te medicului chirurg. El v-a pune disgnosticul de hernie, localizare si dimensiuni. Iti v-a face programarea la operatie si iti v-a povesti despre tehnica operatorie, durata inteventie, durata spitalizarii s.a., ceea ce te va ajuta sa luati impreuna o decizie.
Metodele moderne de tratament a herniilor
In cursul istoriei , tratamentul herniilor se realiza prin operatiii clasice, de sutura tisulara cu o rata relativ mare de recidiva.
Astazi chirurgul are acces la o gama foarte larga atat de material protetice, cat si de procedee chirurgicale. Majoritatea curelor chirurgicale effectuate in present , implica folosirea materialelor protetice sintetice (plasa), flexibile, usor de manipulat, ce sunt foarte bine integrate in organism, fara reactie de corp strain si faciliteaza dezvoltarea tesutului de regenerare. Aplicarea de material protetic in tratamentul herniilor, are o rata foarte mica de recidiva, comparatic cu metodele tisulare . Exista mai multe tipuri de plase chirurgicale: expandabile, semirezorbabile, rezorbabile, tri-dimensionale, chiar si cu autofixare: ce nu necesita sutura.
Discutati cu medical chirurg ce tip de material protetic va folosi si de ce, si ce cura chirugicala v-a aplica. Chirurgul specializat in tratamentul herniilor, trebuie sa fie la current procedurile si materialele de ultima ora.
Tipul interventiei chirurgicale : laparoscopica sau clasica
Cura laparoscopica a herniilor, ofera avantaje nete fata de cura chirurgicala clasica printr-o rata mica de recidiva, dureri postoperatorii mai mici, riscul de infectie mic, recuperare mai rapida. Pacientii operati prin metoda laparoscopica se pot reantoarce la activitatile zilnice in doar cateva zile. In plus, inciziile sunt de dimensiuni mici, fara sa lase cicatrici.
Ce inseamna operatia?
Cu o zi anainte de interventia chirurgicala, se va efectua niste examinari de laborator si imagistice (analiza generala a sangelui, ECG, radiografie toracica), pentru a fi suguri ca inima si plamanii sunt in conditie buna. Deasemenea , in caz ca faceti tratament cronic su medicamente antiinflamatorii sau anticoagulante, ele vor trebui sistate cu o saptamana inaintea interventiei chirurgicale, pentru ca cresc riscul de sangerare.
Anestezia in operatiile laparoscopice este intotdeauna generala. In ziua de azi este o metoda foarte sugura, cu administrare precisa a medicatiei si monitorizare continua de catre medical anestezist, pe toata perioada interventiei chirurgicale. Reactiile adverse dupa anestezia generala (cum sunt greata, varsaturi, dureri de cap) sunt exceptional de rare.
ziua oiperatiei
se ajunge la spital in dimineata zilei cand sunteti programat, unde se semneaza acordul informat pentru operatie si anestezie, se schimba hainele cu cele de spital, se monteaza cateter venos si se barbiereste zona campului operator. Vizita medicului anestezist inaintea interventiei chirurgicale, cu care veti discuta tipul anesteziei ce ati stabilit-o impreuna cu medicul chirurg. Apoi se administreaza o substanta medicamentoasa de relaxare si veti fi condus in sala de operatie.
Recuperarea
Dupa terminarea interventiei chirurgicale, cand va treziti din anestezie, posibil sa aveti un flacon cu solutie perfuzabila atasat la cateterul intravenous si pansamente pe zonele de incizie. In primele ore dupa operatie veti avea voie sa beti doar apa, iar peste vre-o 4 ore si ceva de mancare usoara. De asemenea veti putea face o plimbare usoara prin salon, insotit de personalul medical.
Inainte de plecarea la domicliu, veti primi instructiuni legate de regimul alimentar, activitatea fizica permisa, ingrijirea plagii postoperatorii si tratamentul necesar in caz de durere. Toate aceste informatii le veti primi si in scris.
Acasa
Posibil sa va simtiti mai oboist primele cateva zile dupa operatie, asa ca rezervatile pentru odihna. Atunci cand va ridicati din pat, tusiti sau stranutati, e bine sa protejati zona operata cu o mica perna aplicata pe abdomen. In functie de operatia efectuata, e posibil sa puteti face dus chiar incepand cu a doua zi dupa operatie. Plimbarile imbunatatesc circulatia sanguine si stimuleaza procesul de regenerare, asa ca – sa le faceti. Nu este recomandat condusul masinii in primele cateva zile dupa operatie, deoarece efectele secundare ale anesteziei va pot afecta abilitatile de condus. Alimentatia trebuie sa fie bogata in fibra vegetala si cat mai multe lichide, pentru a evita starile de constipatie. Efortul fizic (sport, sex) se poate relua in cateva saptamani. E bine sa discutati acest aspect cu medical chirurg, pentru ca in functie de tehnica operatorie si de individualitatea fiecarui pacient, recuperarea fizica poate fi de la o saptamana la 3-4 saptamani
Ai grija de sanatatea ta!