Chirurgia Sanului

Chirurgia Sanului

 Tumorile mamare

Investigatiile necesare diagnosticului:

 • examenul fizic: se face de catre medic in timpul consultatiei ,care prin palparea ambilor sani si a ganglionilor limfatici, poate stabili daca sunt noduli mamari si/sau adenopatii.
 • ecografia mamara: o metoda neinvaziva, ieftina si accesibila, ce ne poate stabili natura nodulului mamar (solida sau chistica)
 • mamografia: este o radiografie a glandei mamare, ce se foloseste ca si screening anual la femeile cu varsta de peste 40 ani, sau ca metoda de diagnosticare a tumorilor mamare.
 • punctia-biopsia mamara: se efectuaza atunci cand evidentiem un nodul mamar (ecografic sau mamofrafic) si vrem sa vedem de ce natura este (malign sau benign). Se face cu un ac de 2-3mm diametru, in anestezie locala, si se recolteaza tesut tumoral pentru examen histopatologic.
 • RMN mamar: rezonanta magnetica nucleara, care ne aduce informatii in plus despre dimensiunile si numarul tumorilor mamare
 

Daca se stabileste diagnosticul de cancer mamar, medicul mai poate indica efectuarea Tomografiei Computerizate, scintigrafiei osoase, PET scan, pentru evidentierea metastazelor la distanta in vederea stabilirii stadiului bolii. In functie de stadiu, se stabileste si planul de tratament. Trebuie mentionat insa, ca nu toate pacientele au nevoie de aceste investigatii.

Cum tratam cancerul mamar?

Sunt mai multe metode de tratament , in functie de stadiul bolii, cum ar fi:

 • chimioterapia, hormonoterapia, imunoterapia, terapia tintita, interventiile chirurgicale si radioterapia.

Chirurgia sanului

Majoritatea pacientelor cu cancer mamar, vor suferi o interventie chirurgicala. In functie de extinderea bolii se poate efectua:

 • sectorectomie (se scoate doar zona unde este localizata tumora ccu pastrarea sanului)
 • sectorectomie si ganglion santinela (se face biopsia unul ganglion),
 • sectorectomie cu limfadenectomie axilara (se scot si ganglionii limfatici de sub brat),
 • mastectomie cu limfadenectomie axilara (se scoate sanul si ganglionii limfatici)
 • mastectomie cu reconstructie mamara (se reface sanul prin inplant mamar sau lambou mulculo-cutanat)

Tendita actuala in ceea ce priveste operatiile pentru cancerul mamar, este de a trata boala si, cu putinta, de a pastra sanul, atunci cand situatia ne permite.

MASTECTOMIA

Mastectomia este o interventie chirurgicala prin care se efectuaza indepartarea competa a sanului din motive oncologice (cancer mamar).


 

Mastectomia se indica stunci cand:

– nu se pot face operatii cu conservarea sanului (sectorectomii)

– la cererea pacientei care alege mastectomia din motive personale (in loc de interventii cu conservarea sanului, care sunt completate de radioterapie si screeening)

– paciente cu risc inalt de a dezvolta cancer in alt sector mamar sau la sanul contralateral (mutatii a genei BRCA 1 si 2)

– atunci cand tumora este de dimensiuni mari, iar sanul este mic

Sunt mai multe tipuri de mastectomii:


 

mastectomie radicala modificata– cand se indeparteaza glanda mamara impreuna cu piele si ganglionii limfatici axilari

-mastectomie subtegumentara -cand se pastreaza pielea pentru a se putea reconstrui sanul in aceeasi sedinta chirurgicala sau peste o perioada de timp

mastectomie cu prezervarea mamelonului – cand se pastreaza areola mamara si mamelonul pentru o reconstructie mamara eficienta (prin implant mamar muscular sau artificial)

mastectomie bilaterala – se face la pacientele care prezinta mutatii genetice ale genelor BRCA 1 si 2, cu risc mare de a dezvolta cancer mamar. Aceste mastectomii sunt simple, fara evidare ganglionara si cu pastrarea mamelonului si a areolei mamare.

CUM SE FACE MASTECTOMIA?

Stabiliti o intalnire cu medicul chirurgi si anestezist, care va vor explica in ce consta operatia, care sunt motivele pentru aceasta operatie, ce anestezie se va aplica, riscurile si recuperarea postoperatorie. De asemenea, este un moment potrivit de discutat daca se impune sau nu reconstructia mamara, care se poate efectua in aceeasi sedinta operatorie sau dupa o perioada de timp.

Tipurile de reconstructie mamara sunt:

– Cu implant de silicon sau saline

-Cu lambou musculo-cutanat (cand se folosesc tesuturile proprii)

– O combinatie dintre aceste doua metode

PREGATIREA PREOPERATORIE

La intalnirea cu medicul chirurg, veti primi instructiuni cu privire la restrictiile care sunt necesare cu ceva timp inaintea operatiiei, cum ar fi:

·         intreruperea administrarii medicamentelor ce pot influenta coagularea sangelui (antiinflamatorii nesteroidiene sau anticoagulante)

·         sistarea alimentatiei orale pentru lichide si alimente solide cu aproximativ 8-12 ore inaintea operatiei (e necesar ca stomacul sa fie gol in timpul operatiei)

·         pregatiti-va pentru o perioada de internare de 2-3 zile

 

ZIUA OPERATIEI

Operatia de mastectomie se face de obicei in anestezie generala si are o durata de 1-2 ore, in functie de particularitatile anatomice ale pacientei, iar atunci cand se opteaza pentru reconstructie mamara se prelungeste operatia pana la 6-8 ore.

De obicei sunt plasate 1-2 tuburi de drenaj, atasate la niste pungi colectoare, pentru evacuarea scretiilor de la nivelul plagii operatorii, ce vor fi tinute pentru 10-14zile.

Dupa finalizarea interventie chirurgicale, pacienta v-a fi transportata in sectia de terapie intensiva, pentru monitorizare cardio-pulmonara.

LA EXTERNARE

La 2-3 zile dupa operatie, pacienta se externeaza cu recomandari privitoare la:

·         cum se ingrijeste plaga operatorie (solutii antiseptice ce vor fi folosite, de cate ori trebuie schimbat pansamentul, cum se schimba sau se golesc pungile de colectare de la tuburile de drenaj)

·         medicatia ce trebuie administrata la domiciliu (medicamente antialgice, antiinfamatorii, anticoagulante)

·         exercitiile fizice de recuperare (cand e bine sa fie incepute si cu ce intensitate)

·         cum  se poate efectua igiena personala (daca se poate face dus)

·         cand se va putea purta sutien si daca se poate folosi sutien cu proteza mamara

 

TRATAMENTUL ULTERIOR

Dupa sosire rezultatului de la examenul histopatologic (care dureaza 1-2 saptamani), posibil sa fie nevoie de tratament ulterio,r in functie de stadiul si forma histologica a cancerului. Acest tratament este stabilit de catre medicul oncolog pentrua a preveni recidiva tumorala sau a metastazelor si poate include: chimioterapie; radioterapie sau terapie hormonala.

Ai grija de sanatatea ta!

Interventiile chirurgicale efectuate la timp iti pot reda sanatatea, calitatea vietii si siguranta unui viitor in care tu sa poti functiona normal si optim!

Programeaza-te la un consult