Ginecologie oncologica

Interventiile practicate pentru patologiile ginecologice se pot efectua utilizand doua cai de abordare:

 • transvaginala
 • transabdominala

Patologiile pentru care se intervine pe cale vaginala includ:

 

 • Incontinenta urinara de efort (pierderi urinare involuntare) – patologie foarte frecventala femeile peste 45 ani, care afecteaza calitatea vietii. Se trateaza destul de usor prin implant protetic transvaginal cu rezultate foarte bune.
 • Prolapsul genital/cistocelul – reprezinta prolabarea prin peretele vaginal anterior a uterului sau a vezicii urinare din cauza slabirii elementelor de sustinere a acestor organe. In functie de gradul prolapsului, interventiile chirurgicale variaza si includ plasarea de bandelete neresorbabile transobturatorii pentru ridicarea structurilor, cu rezultate bun. In cazurile avansate de prolaps genital, se practica histerectomie totala pe cale vaginala.
 • Fistulele recto-vaginale – reprezinta comunicari anormale intre rect si vagin si pot avea ca si cause posibile traumatismele obstetricale, bolile inflamatorii intestinale, abcesele, fistulele perianale, diverticulita, iradierea pelvina, corpii straini, violenta. Interventia chirurgicala presupune inchiderea celor doua orificii, a celui rectal si a celui vaginal.
 • Polipi cervicali
 • Displazii de col sau neoplazii ale colului – in vederea biopsiei
 • Chistul bartholinian – se formeaza din cauza obstructiei unei glande Bartholin, (localizata la nivelul vulvei, la dreapta si la stanga comisurii posterioare a vaginului), blocand evacuarea secretiilor, care se acumuleaza. In cazul in care apare o infectie a chistului bartholinian, vorbim despre abcesul bartholinian. Interventia chirurgicala, de durata scurta, efectutata in anestezie locala, presupune incizia si drenajul chistului, urmata de marsupializare, procedura prin care se asigura pastrarea deschisa a cavitatii chistului, evitandu-se astfel reaparitia.

Patologiile pentru care se intervine pe cale abdominala includ:

 • Chistele ovariene – prezinta indicatie chirurgicala chistele care depasesc dimensiunea de 5-10 cm, respectiv chistele complexe, cu complicatii de tip torsiune (insotita de durere intensa), hemoragie intrachistica, durere in etajul abdominal inferior. Interventiile chirurgicale se pot efectua fie clasic, fie laparoscopic si vizeaza indepartarea chistului si salvarea catui mai mult tesut ovarian viabil.
 • Endometrioza – reprezinta prezenta de tesut endometrial in afara cavitatii uterine. Simptomele resimtite de pacienta includ dureri corelate cu ciclul menstrual, sterilitate, durere la contactul sexual, disurie, cicluri neregulate. Interventia chirurgicala presupune indepartarea focarelor de endometrioza si se poate efectua fie clasic, fie laparoscopic.
 • Fibromul uterin – este cea mai frecventa tumora benigna a uterului, prezentandu-se sub forma de noduli formati din tesut muscular neted si tesut conjunctiv. Au indicatie chirurgicala doar in momentul in care dau complicatii de tip hemoragii, durere, compresiune locala din cauza dimensiunilor mari. In functie de localizare, interventia chirurgicala se poate limita numai la enucleerea nodulului fibromatos (localizare seroasa) sau poate consta in indepartarea uterului in totalitate (histerectomie totala). Aceste proceduri se pot efectua atat clasic, cat si laparoscopic.
 • Cancerele de ovar, endometru, col uterin
 • Malformatiile uterine – includ septele vaginale, uterul bicorn, uterul unicorn, uterul didelf, iar interventia chirurgicala presupune histeroplastie, respective.

INCONTINENTA URINARA  DE EFORT

Ce este incontinenta urinara?

Incontinenta urinara de effort ,inseamna pierdere (scurgere) involuntara de urina, ce apare la eforturi fizice: tusa,  stranut, aplecare, asezare,ridicare  s.a. Cantitatea urinii pierdute poate sa fie mai mare sau mai mica (cateva picaturi). Aproximativ 1/3 din femeile cu varsta dupa 50 ani , sufera de incontinenta urinara. Majoritatea femeilor evita sa vorbeasca deschis despre incontinenta urinara, ceea ce intarzie diagnosticarea si tratamentul, care este destul de efficient in majoritatea cazurilor.

Cauzele aparitiei IUE

 • Prolapsul genital, ce poate fi cauzat de slabirea musculaturii pelvisului (planseului pelvin)
 • Sarcini si nasteri multiple, obezitatea, ce duce la cresterea presiunii intraabdominale
 • Menopauza- datorita scaderii nivelului hormonal, scade tonusul tesutului coinjunctiv
 • Afectiunile nervilor: in unele traumatizme ale coloanei vertebrale, diabet zaharat, Boala Parkinson, scleroza multipla.
 • Unele interventii chirurgicale (tratamentul chirurgical al prolapsului genital)
 • Medicamente : administrarea prelungita a diureticelor in cazul hipertensiunii arteriale.

Cum diagnosticam incontinenta urinara de effort?

Prin discutii si examen clinic la medicul dumneavoastra, se poate pune diagnosticul de incontinenta urinara. In unele cazur poate fi nevoie si de alte teste suplimentare, care nu sunt invasive si nu produc durere (urodinamica). Cand disgnosticul este stabilit, medicul va poate recomanda tratamentul , care poate sa nu fie chirurgical. Orice metoda de tatament ati alege, situatia se va imbunatati, iar in unele cazuri si trata definitiv  aceasta afectiune.

Inainte de consultatia  la medic, pentru ca aceasta sa fie cat mai informativa, e bine sa va pregatiti.

 1. Faceti o lista cu toate semneleclinice si simptomele pe care le aveti. Deasemenea e important, daca luati tratament cronic, sa scrieti si ce medicamente, pentru ca unele irita tractul urinar.
 2. Pregatiti si o lista cu intrebarile, la care vreti sa va raspunda medicul, cum ar fi:
 3. Care sunt metodele de tratament pentru aceasta afectiune?
 4. Daca se poate trata fara operatie?
 5. Se poate agrava in timp, sau sa apara complicatii?
 6. Greutatea corporeala poate influenta aceasta boala?
 7. Ce investigatii sunt necesare pentru a stabili cauza incontinentei urinare?

Cum tratam incontinenta urinara?

Unele tehnici de autotrening ne pot ajuta in cazul incontinentei urinare mici si medii:

Exercitii Kegel: sunt extercitii menite sa intareasca musculature planseului pelvin, prin incordarea si relaxarea repetata a musculaturii de retinere a urinii, fara sa incordam mulculatura picioarelor sau a abdomenului. Aceste extercitii trebuie effectuate in fiecare zi, cate 10 repetari per set, 5 seturi pe zi

Scaderea in greutate: obezitatea este una din cauzele aparitie incontinentei urinare, prin cresterea presiunii intraabdominale.

Pessari : aplicarea acestui dispozitiv intravaginal, poate duce la disparitia incontinente urinare, prin incercarea de a mentine vezica urinara in locatia ei anatomica. Dezavantajele acestei proceduri sunt : infectia vaginala si senzatie de corp strain.

Operatia: atunci cand alte metode de tratament nu au success, interventia chirurgicala poate fi o optiune. Interventiile chirurgicale moderne, pentru incontinenta urinara, sunt minim invasive, laparoscopice sau transvaginale, cu riscuri minime si recuperare rapida. Sunt mai multe tipuri de procedure chirurgicale:

 • Operatia Burch laparoscopica, prin suspendarea uretrei proximale si a colului vezical la ligamentele Cooper. Aceasta procedura este indicate la pacientelor sexual active, cu rezultate bune, risc de infectie minim si recuperare rapida. (Nu se foloseste material protetic).
 • Insertia de bandelete TOT, TVT (plasa) transvaginal, pentru ridicarea uretrei si a colului vezical,cu o rata a complicatiilor mica, si eficienta de durata

 • Operatia Kelly: un procedeu tisular care are menire  aceeasi restabilire a pozitiei anatomice a uretrei si colului vezical.
 • Implantare de sphincter artificial.

Dupa cum spuneam mai sus, incontinenta urinara de effort, este destul de frecventa la femeile cu varsta de peste 45 ani. Tratamentul este intotdeauna complex si include: schimbarea stilului de viata, tratamentul medicamentos, exercitii fizice specifice pentru tonizarea musculaturii pelvine, cat si anumite interventii chirurgicale. Aceste metode de tratament va vor imbunat calitatea vietii, sau chiar si trata definitiv  incontinenta urinara de effort.

SERVICII

Ai grija de sanatatea ta!

Interventiile chirurgicale efectuate la timp iti pot reda sanatatea, calitatea vietii si siguranta unui viitor in care tu sa poti functiona normal si optim!

Programeaza-te la un consult

Incepeti conversatia
1
Buna ziua! Cu ce va pot ajuta?