Tiroidectomia este indepartarea partiala (a unui lob) sau totala a glandei tiroide. Glanda tiroida este o formatiune anatomica, care are forma unui fluture, este situata la baza gatului, atasata de laringe si trahee si prin secretia de hormoni participa la reglarea metabolismului.
Tiroidectomia (partiala sau totala) este indicata in anumite situatii:
- Cancer tiroidian
- Gusa nodulara compresiva (cresterea necancerooasa inn volum a glandei tiroide)
- Hipertiroidism (producerea excesiva de hormoni toroidieni)
- Noduli tiroidieni suspecti – cand aven unul , sau mai multi noduli tiroidieni, la care in urma investigatiilir efectuate (eco-tiroidiana, punctie-biopsie tiroidiana) nu se poate exclude un cancet tiroidian
Amploarea interventiei chirurgicale (tiroidectomie partiala sau totala) este stabilita de catre medicul chirurg, in functie de caracterele afectiunii pentru care se face indicatia operatorie. In cazul tiroidectomie partiale (lobectomie), functia tiroidiana poate fi pastrata, astfel sa nu necesite tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni. In cazul tiroidectomiei totale, este nevoie, ca in fiecare dimineata sa se administreze cate o tableta cu hormoni tiroidieni cu 30 min inainte de micul dejun.
RISCURILE TIROIDECTOMIEI
Tiroidectomia, atunci cand este efectuata de catre un medic chirurg specializat in astfel de operatii, este o interventie destul de sigura. Totusi, ca si orice interventie chirurgicala, pot aparea unele complicatii intraoperatorii (in timpul operatiei) sau postoperatorii (dupa operatie), cum ar fi:
- Hemoragia – glanda tiroida este cel mai vascularizat organ din corpul uman si primeste singe din doua artere importante (a. carotida si a. subclaviculara) si poate exista un anumit risc de sangerare intraoperatorie, pe care medicul chirurg le rezolva prin diverse tehnici chirurgicale.
Exista insa riscul la 1/300 de pacienti, ca sangerarea ( hemoragia) sa se declanseze si in perioada imediat postoperatorie si acesta este motivul principal, pentru care pacientul este tinut internat in spital peste noapte. Atunci cand se intampla sa avem o hemoragie postoperatorie (hematom la baza gatului care creste in dimensiuni si creaza senzatie de sufocare), se reintervine chirurgical si se evacuaza hematomul cu oprirea hemoragiei prin ligatura vasului de sange.
- Voce ragusita – apare atunci cand sunt lezati unul din cei doi nervi care inerveaza corzile vocale (nn. laringei recurenti). Aceasta situatie poate fi permanenta sau temporara (pana la 6 luni).
- Hipocalciemia – (scadere nivelului de calciu in sange). Exista un anumit grup de pacienti care au nivelul scazut al calciului in sange si inainte de operatia pe glanda tiroida. Riscul ca dupa operatie,la acesti pacienti, hipocalciemia sa se accentueze, este mai mare decat la pacientii care nu au astfel de probleme. Aceasta se intampa din cauza ca glandele paratiroide (glande ce regleaza nivelul de calciu din sange), sunt strans atasate de glanda tiroida, uneori fiind situate chiar si in interiorul ei, si in timpul operatiei pot fi lezate sau chiar indepartate inpreuna cu glanda tiroida. In astfel de situatii se administreaza tablete cu Ca si Vit D, pe operioada de 7-10 zile, sau permanent.
PREGATIREA PREOPERATORIE
Tiroidectomia este o operatie ce se efectuaza in anestezie generala si ca sa nu avem reflux din stomac in caile respiratorii atunci cand suntem intubati (cand se introduce sonda de respiraie artificiala in trahee), nu avem voie sa mancam sau sa bem lichide cu 8-10 ore inainte de interventia chirurgicala.
In cazul in care avem un tratament cronic (medicamente antiinflamatorii sau anticoagulante) pentru alte afectiuni, trebuie sa discutam cu medicul operator daca se pot lua in continuare sau unele trebuie oprite.
OPERATIA
Dupa cum am mai spus, operatia de tiroidectomie se efectuaza in anestezie generala si se face printr-o incizie (taietura) la baza gatului, cu o lungime de 4-5 cm. Uneori aceasta incizie nici nu se observa, pentru ca este efectuata in plica gatului. Sunt mai multe tipuri de tiroidectomie:
- Tiroidectomia clasica: prin incizie la baza gatului
- Tiroidectomie video-asistata : se face printr-o incizie mica de 2cm prin care introduce o camera video si instrimentele chirurgicale.
- Tiroidectomia transorala: atunci cand nu vrem sa avem cicatrici pe gat se poate face interventia prin baza limbii
Daca tiroidectomia se face pentru cancer tiroidian, atunci medicul chirurg in timpul operatiei v-a efectua atat tiroidectomie, cat si limfadenectomie (indepartarea ganglionilor limfatici). Durata interventie chirurgicale poate fi de la 1 la 2 ore, in functie de amploarea operatiei.
PERIOADA POSTOPERATORIE
Dupa finalizarea operatiei, pacientul este transportat in salon, unde este monitorizat de catre personalul medical. Uneori pot sa apara dureri la nivelul gatului, raguseala si senzatie de tusa, ce pot fi cauzate de sonda de intubatie si trec in 1-2 zile. Unii pacienti poot avea tuburi de dren, ce vor fi extrase a doua zi dupa operatie.
Se pot bea lichide dupa revenirea din anestezie, iar seara se poate si manca ceva usor. Reluarea activitatii fizice este cat se poate de rapida 2-3 zile, iar sport se poate face si incepand cu ziua a 10-cea postoperator. Firele de sutura se vor extrage in ziua a 5-cea postoperator, iar cicatricea v-a trebui ferita de razele solare directe timp de 6 luni.
Uneori medicul chirurg v-a poate indica un tratament cu unguent cicatrizant, pentru formarea unei cicatrici mai estetice.